Carara Nationalpark

Carara National Park är ett 52 kvadratkilometer skyddat område som ligger nära Costa Ricas Stillahavskust, mindre än 50 km väster om San José och cirka 25 kvadratkilometer söder om den populära strandstaden Jacó.

Parken är främst känd för att vara hemmet för en av Costa Ricas största kvarvarande populationer av scharlakansröda aror i naturen och för sina 15 arkeologiska förkolumbianska platser.

Kort fakta
Spanskt namn

Parque Nacional Carara

Engelskt namn

Carara National Park

Koordinater

9°44′50″N 84°37′40″W

Storlek

52 km2

IUCN kategori

II

Besöka parken


  • Den universella gångstigen är anpassad med audiovisuella och haptiska resurser för att göra den mer tillgänglig för alla. Facilitativa funktioner inkuderar haptiska kartor och skyltar med punktskrift.

  • På turen runt om i parken hittar du bänkar och infomationsbås.

Naturen

Den primära regnskogen är hem för många fåglar, inklusive röda aror och orangestrupiga parakiter. Flera olika arter av papegojor lever här, liksom kolibrier, motmoter, jakamarer, myrfåglar, manakiner och trogoner. I de delar av parken med vattenansamlingar kan du se hägrar, kungsfiskare, hägrar och amerikansk ormhalsfågel. Amerikanska ormhalsfågeln (Anhinga anhinga) kallas för ormfågel, för när den simmar visas bara den långsträckta nacken över vattnet och ser ut som en orm. Namnet Anhinga betyder ormfågel (eller djävulens fågel) på Tupi-språket.

Många olika reptiler bor i parken, inklusive amerikanska krokodiler och massor av ödlor och ormar.

Bland de mest kända av parkens amfibier är Guldgrodan (Dendrobates auratus). Den kräver Bromeliads-växter för att reproducera framgångsrikt, eftersom avkomman utvecklas i små vattenpölar som ackumuleras i mitten av dessa växter. I dessa pölar föds grodynglena upp på alger och små ryggradslösa djur.

Exempel på däggdjur som bor i parken:


  • Kapucinapa

  • Mantelvrålapa

  • Brunstrupig tretåig sengångare

  • Hoffmanns tvåtåiga sengångare

  • Pecari tajacu

  • Veckelbjörn

  • Agutier

Arkeologiska platser

15 förcolumbianska arkeologiska platser finns i parken, vilka uppvisar två perioder:

Pavas-perioden: cirka 300 f.Kr. till 300 e.Kr.

Cartao-perioden: cirka 800 e.Kr. till 1500 e.Kr.

En av de mest kända platserna är Hills Burial, ett begravningsområde och angränsande by som ligger på en kulle mot Rio Tárcoles. Denna by tros ha varit ett viktigt kraftcenter för det lägre Rio Tárcoles-området.

Bakgrund

Parken grundades ursprungligen som en biologisk reserv 1978. 1998 uppgraderades den till en nationalpark.