Corcovado nationalpark

Corcovado nationalpark ligger på Osa-halvön i sydvästra Costa Rica. Med sina 424 kvadratkilometer täcker den ungefär en tredjedel av halvön och är en av de största nationalparkerna i hela landet.

Parken är hem för en av de största primära skogarna vid den amerikanska stillahavskusten och är en av få platser där du kan besöka en riktigt stor låglandstropisk skog. Tropiska skogar på låglandet tenderar att vara mycket attraktiva för avverkning, eftersom virket så lätt kan transporteras ut. Detta gällde speciellt för byggandet av vägar och motorvägar som förbinder skogsområden med låglandshamnar.

Corcovado är ett stort område med primärskog och fungerar som ett hem för svårfångade arter som jaguar, ozelot, puma och jaguarundi. Det är ett av de sista kvarvarande fästena för jaguarer i centralamerika. Parken är också hem för en av Costa Ricas största populationer av röda aror.

Längs kusten kan du se pelikaner som fiskar i havet, och vitnosad näsbjörn som kommer för att gräva upp månkrabbor på sandstränderna. Dessa stränder är också en viktig häckningsplats för flera arter av havssköldpaddor.

Kort fakta om nationalparken

Spanskt namn Parque Nacional Corcovado
Engelskt namn Corcovado National Park
IUCN kategori II
Koordinater 8°33′0″N 83°35′0″W
Storlek 424 kvadratkilometer eller 164 square miles
Etablerad 1975

Besöka parken

Det tillkommer en daglig inträdesavgift för att komma in i parken om du inte har bosättning i Costa Rica.

Från och med februari 2014 måste alla parkbesökare åtföljas av certifierade professionella guider.

Grundläggande måltider kan göras tillgängliga i parken om du bokar dem minst en vecka i förväg.

Under den regnigaste delen av året (juli – november) är det inte ovanligt att delar av parken är stängda för besökare.

Logi

Bokningar för övernattningar i parken kan göras i Puerto Jiménez.

Fyra parkvaktarstationer med våningssängar finns tillgängliga. När det gäller att boka våningssängar har vetenskapliga forskare företräde framför andra besökare. Tre av rangerstationerna ligger vid parkens ingångar, medan den fjärde finns där det inre spåret möter kustbanan.

Det är också tillåtet att slå läger i parken, men inte mer än fyra nätter.

Om du är okej med att övernatta utanför parken finns ett mycket bredare utbud av boendealternativ, särskilt i närheten av den norra och södra ingången till parken.

Ta sig dit

 • Städerna Puerto Jiminez och Drake Bay fungerar som de två viktigaste ingångarna till parken för dem som anländer via landsvägarna.
 • Charterflygplan flyger in i parken och landar vanligtvis nära Estación Sirena.

Vandringsleder i parken

Det finns två huvudleder

 • Kustleden

Kustleden går längs kusten, från nordväst till sydost (där La Leona Ecolodge ligger). Estación Sirena ligger ungefär halvvägs mellan ledernas slutpunkter. Planera att du kommer behöva minst två eller tre dagar om du vill gå genom parken på denna vandringsled.

På denna vandringsled måste du åka på flera floder och det är inte utan risk. Kontrollera alltid aktuella förhållanden, t.ex. när det gäller tidvatten och regn som kan ge farligt starka strömmar. Tjurhajar och amerikanska krokodiler bor i floderna. Rio Serena anses vara farligare att ta sig fram på än Rio Claro, delvis för att Rio Claro har färre krokodiler. Uppströms är Rio Claro faktiskt en populär plats att simma och bada på.

 • Inlandsleden

Inlandsleden går från Estación Sirena till Estación Los Patos vid parkens östra ände. Mycket av vägen du vandrar genom är sekundär (inte primär) skog. Att vandra igenom hela leden tar normalt två eller tre dagar och är inte lika ansträngande som kustleden. Det finns ingen sand att korsa och inga stora floder att bemästra.

El Tigre – det kortare alternativet för vandring

2015 invigdes en ny kortare vandringsled i Dos Brazos de Rio Tigre. Detta är en 8 km (5 miles) vandring genom delar av parken och kan avklaras på en dag.

Natur

Över ett dussin olika vegetationstyper är representerade i denna park, såsom:

 • Montaneskog
 • Molnskog
 • Sumpskog
 • Palm träskskog (“jolillo”)
 • Sötvattens träsk med örter
 • Mangroveträsk
 • Prärieskog
 • Alluvial slättskog

Landdäggdjur

Katter

Nationalparken är ett av de sista kvarvarande fästena för jaguaren i Costa Rica, och andra vilda katter bor också här, inklusive ozelot, jaguarundi, puma och margaykatten.

Jaguarens tassavtryck kan ibland ses i sanden nära Madrigal, men jaguarerna själva ses sällan eftersom de är väldigt skygga för människor.

Apor

Alla fyra Costa Ricas apor lever i parken:

 • Saimiri oerstedii
 • Mantelvrålapa
 • Röd spindelapa
 • Vit-ansiktskapucinapa

Övriga

Parken är hem för en ganska stor population av den centralamerikanska tapiren. Denna tapir gillar att bo nära vatten, och under varma dagar kommer den att svalka sig genom att simma och vada, eller helt enkelt vila i vattnet med bara huvudet som sticker upp över ytan.

Både två-tåade och tre-tåade sengångare bor i parken.

Tre olika arter av myrslokar finns här: Jätte myrslok, Dvärgmyrslok och Nordlig tamandua.

Pekarisvinet ser ut som ett vildsvin, men till skillnad från en europeisk gris har denna korta och raka betar istället för långa, böjda.

Vanlig näsbjörn & tvättbjörn

Agutier

Insekter

Parken är ett paradis för fjärilar, med över 200 arter som är kända för att bo här.

Spindlar

I parken kan du stöta på stora asymmetriska gyllene spindelnät som spunnits av spindlarna från släktet Nephila. Dessa nät som är skapade av gult spindelsilke, kan ha en diameter på upp till 150 cm.

Fåglar

Exempel på fåglar som bor i parken:

 • Harpyja
 • Röd ara (ett av de största bestånden i landet)
 • Svartvråk
 • Glasögonuggla
 • Kolibri
 • Större hocko

Harpyja örnen är den största och mest kraftfulla av regnskogens rovfåglar, den är också en av världens största örnar. Den typiska livsmiljön är låglands regnskog där den bor i det övre baldakinlagret. På grund av förstörelse av livsmiljöer har den blivit mycket sällsynt i Costa Rica och andra delar av Centralamerika. Den är vanligare i norra Sydamerika, särskilt i Brasilien.

Reptiler & amfibier

Corcovado National Park är hem för många grodarter, inklusive pilgiftgrodor, glasgrodor och den rödögda bladgrodan. Glasgrodorna har genomskinlig hud, vilket ger dem ett något annorlunda utseende.

Flera ormarter lever i parken. Håll dig långt borta från Lansormen (Bothrops asper), en mycket giftig huggorm som är huvudorsaken till allvarliga incidenter av ormbett i dess område.

Vattenlevande djur och stranddjur

Amerikanska krokodiler och glasögonkajmaner bor i floder och laguner i parken. Det gör också tjurhajarna, de är mycket anpassningsbara hajar som kan röra sig in och ut mellan det salta havet och sötvattensfloderna. En särskilt bra plats att titta på glasögonkajmaner är Laguna Corvocado.

Stränderna i parken är hem för eremitkrabbor och månkrabbor, och den vitnosade näsbjörnen (som tillhör samma släkt som tvättbjörnarna) kommer ut här för att festa på krabborna. Inte mindre än fyra arter av havssköldpaddor lägger sina ägg på dessa stränder: Karettsköldpaddan, Havslädersköldpaddan, Grön havssköldpaddan och Sydliga bastardsköldpaddan.

Havet är rikt på biologisk mångfald här, och dykare och snorklare kan påträffa ett överflöd av marint liv. Exempel på marina däggdjur som har rapporterats från området är Betseldelfin, Näbbdelfin, Spinndelfin, Falsk späckhuggare och Späckhuggare. Brydes fenval vandrar genom området och knölvalar tillbringar tid här under vintern.

Bakgrund

Kommersiell skogsavverkning startade i denna region på 1960-talet. På 1970-talet började en stor internationell avverkningsoperation när forskare lyckades övertyga de costaricanska myndigheterna – särskilt president Daniel Oduber – att skydda området. President Oduber skapade nationalparken på halvön 1975. För detta hedrades han med Animal Welfare Institute’s Albert Schweitzer Award.

Guldgrävning

Guldgrävarna som redan arbetade i området när nationalparken grundades 1975 fick stanna där tillsammans med sina familjer istället för att bli utvisade.

I stället för att gradvis minska växte antalet guldgrävare och i mitten av 1980-talet fanns det ungefär 1000 guldgruvor i parken + deras familjer. Detta var problematiskt av flera skäl, inklusive deras vana att jaga djur i parken.

1986 beslutades att guldgrävarna och deras familjer skulle kastas ut ur nationalparken.

Numera är guldbrytning i parken olagligt, men detta har inte stoppat en ny tillströmning av gruvarbetare. I skrivande stund finns det uppskattningsvis 400 olagliga guldbrytare i parken, och de använder betydligt mer destruktiva brytarmetoder än gruvarbetarna på 1980-talet.