Tortuguero nationalpark

Tortuguero nationalpark ligger i provinsen Limón på Costa Ricas karibiska kust. Trots, eller kanske på grund av dess avlägsna läge, är det en av de mest besökta nationalparkerna i hela landet. Det finns ingen vägåtkomst från San José, så besökare anländer med flygplan eller båt.

Namnet Tortuguero kommer från havssköldpaddorna (tortugos) som kommer för att lägga ägg på sandstränderna här.

Många olika naturtyper finns representerade i parken, inklusive sandstränder, laguner, träsk, mangroveskog och regnskog.

Tortuguero National Park är en viktig Ramsar-plats enligt Ramsar-konventionen om våtmarker av internationell betydelse.

Kort fakta om Tortuguero Nationalpark

Spanskt namn Parque Nacional Tortuguero
Engelskt namn Tortuguero National Park
IUCN kategori II
Etablerad 1975
Storlek 312 kvadratkilometer

77,032 tunnland

31,174 hektar

Koordinater 10°32′28″N 83°30′08″W
Region Limón-provinsen på den karibiska kusten av Costa Rica
Närmsta stad Tortuguero

Besöka parken

 • Parkens ingång kan nås från Cuatro Esquinas centrum i den lilla staden Tortuguero. Från denna ingång, som ligger i norra delen av parken, kan du välja mellan tre vattenleder och en vandringsled. Vandringsleden, känd som Gavilan Trail, är 1,9 kilometer. Vattenlederna heter Harold, Mora och Chiquero. Harold är den mest använda av besökare i parken.
 • Tornet på Tortuguero Hill är en bra plats att besöka om du vill ha en bra utsiktsplats över området.
 • Längre söderut i parken, nära Jalova-lagunen, hittar du Sector Jalova Park Station. Du är nu inte långt från byn Parismina.
 • Aguas Frias Park Station ligger på parkens västra kant, inte långt från byn Cariari.

Omgivningen

Tortuguero Nationalpark ligger intill tre andra skyddade naturområden: Barra del Colorado Wildlife Regufe i norr, Cariari National Wetlands i söder och Dr. Archie Carr Wildlife Refuge vid mynningen av Rio Tortuguero (vid staden Tortuguero) . Dr. Archie Carr Wildlife Refuge är hem för en biologisk station som genomför ett sköldpaddsmärkningsprogram under regi av Sea Turtle Conservancy (tidigare The Caribbean Conservacion Corporation).

Rio Parismina-mynningen finns vid den södra änden av Tortuguero Nationalpark.

Tortugueros nationalpark är en del av en viktig djurlivskorridor som förbinder skyddade områden i denna del av Costa Rica med det stora biologiska reservatet Indio Maíz i Nicaragua. Indio Maíz-reservatet täcker cirka 4500 kvadratkilometer och är det näst största reservatet för låglands regnskog i Nicaragua.

Tortuguero nationalparks natur

Regn och luftfuktighet

Tortuguero är en mycket fuktig plats, och det får upp till 6400 mm regn per år.

Luft fylld med fukt kommer in från Karibiska havet, och parken tenderar att ha mer än 330 molniga dagar per år.

Marken är tunn och nederbörden som faller dräneras snabbt.

Floder, sjöar och våtmarker

Parken dräneras av ett system av vattendrag, floder, sammanlänkade kanaler, laguner och sjöar.

Erosion har skapat fördjupningar i detta kustlandskap, och dessa fördjupningar fylls av kortvariga översvämningar. Parken är också hem för flodmynningssjöar, gräsmarker och trädbevuxna träsk.

Parken innehåller 32 km kust.

De skogsklädda kullarna

Slätterna är blandade med försiktigt rullande kullar bildade av vulkaniska cylinderkoner. Två av de högsta punkterna är Tortuguero Hill och Lomas de Sierpe. Det finns inga höga berg i parken; även de högsta kullarna är ganska nära havsnivån.

Flora

Över 400 trädslag har rapporterats från parken plus ungefär 2200 arter av andra växter.

Exempel på trädarter som finns här är Gavilán, Caobilla, Monkey pot-träd, Raphia taedigera palm och de tropiska våtmarksträden Pachira aquatica och Pentaclethra macroloba. Mycket mangrove växer nära havet.

Strömmarna är hem för flytande vattenväxter, inklusive medlemmar av släktena Salvinia, Eichhornia, Azolla och Hydrocotyle. Under den torra säsongen är vissa strömmar nästan helt täckta av flytande växter.

Djur

Vattenlevande arter

Exempel på vattenlevande djur som kan påträffas här, antingen i havet eller i sjöar, är amerikanska krokodiler, glasögonkajmaner, tjurhajar, tropisk bengädda och manater (ett däggdjur som också kallas havsko).

Havssköldpaddor kommer till Tortuguero’s nationalpark för att lägga sina ägg i sanden på stranden och längs några kanalbanker. Karettsköldpaddor, oäkta karettsköldpaddor och havslädersköldpaddor lägger ägg här från februari till juli.

Marklevande däggdjur

Exempel på marklevande däggdjur som bor i parken:

 • Jaguar
 • Tretåig sengångare
 • Mantelvrålapa
 • Vithuvad kapucinapa
 • Röd spindelapa
 • Centralamerikansk tapir (halvvattenlevande)

Marklevande reptiler och amfibier

 • Basilisk ödla
 • Pilgiftsgrodor (Dendrobatiadae)
 • Salamandrar

Minst sju olika arter av sköldpaddor, inklusive Målad guldsköldpadda och medlemmar av släktet Rhinoclemmys.

Fåglar

375 fågelarter har registrerats i parken, inklusive tukaner, kungsfiskare, flera papegojarter och Amazonörn. Varje år stannar nästan en miljon flyttfåglar här under sina resor.