Cocos Island nationalpark

Cocos Island ligger i Stilla havet, cirka 550 km från Costa Ricas fastland. Ön utropades till en nationalpark 1978 och endast parkvakter får bo här. Denna ganska rektangulära ö är ungefär 8 km x 3 km, med en omkrets på drygt 23 km. Den är omgiven av djupa vatten som kännetecknas av motströmmar.


Klimatet är extremt vått och den ekologiska karaktären på Cocos Island skiljer sig kraftigt från andra öar i regionen, som Malpelo, Gorgona och Galápagosöarna. Cocos Island är den enda framväxande ön på Cocos Plate, en mindre tektonisk platta uppkallad efter ön, och det är också den enda oceaniska ön i östra Stilla havet som är täckt av tropisk fuktig regnskog. Cocos Island har aldrig kopplats till en kontinent, och denna permanenta isolering har naturligtvis haft en enorm inverkan på vilken flora och fauna som har lyckats nå ön och etablera sig där.


Vattnet runt Cocos Island besöks av stora marina djur som delfiner, rockor och hajar, det är inte förvånande att dykning i dessa vatten står på önskelistan för många dykare runt om i världen. Mötet mellan djupt och grunt vatten lockar enorma stim med hammarhajar, och ön är mittpunkten för ett av de mest omfattande korallreven i sydöstra Stilla havet.För mer information om naturen och vilda djur på och runt Cocos Island, gå till vår artikel Cocos Island natur.

Den fiktiva ön Isla Nublar från Jurassic Park-filmerna efterskapades av Cocos Island, och i videospelet Jurassic Park: Trespasser visas spelaren en karta över "Isla Nublar" som faktiskt är en karta över Cocos Island.


Kort fakta om Cocos Island nationalpark

IUCN klassificering, rödlistning

IUCN kategori II

Plats

Ungefär 550 km sydväst om Costa Rica’s fastland

Koordinater

5.518889°N 87.071667°W

Engelskt namn

Cocos Island National Park

Spanskt namn

El Parque nacional Isla del Coco


UNESCO:s världsarvslista

Cocos Island is an UNESCO World Heritage Site based on criteria Natural: ix, x. It was included in the UNESCO World Heritage list in 1997. In 2002, the size of the World Heritage Site was extended to include an expanded marine zone of 1,997 square kilometers.

UNESCO: s världsarvslista

Cocos Island är ett av UNESCO: s världsarv baserat på kriterierna Natur: IX, X. Det fick sin plats på UNESCO: s världsarvslista 1997. År 2002 utvidgades världsarvets storlek till att omfatta en utvidgad marin zon på 1 997 kvadratkilometer.

Besöka Cocos Island

Det är inte tillåtet att sätta sin fot på Cocos Island utan tillstånd.

Den bästa platsen att landstiga Cocos Island på är vid bukten Chatham Bay.

Det finns inga turistfaciliteter på ön som vandrarhem eller turistläger, eftersom ingen får stanna här över natten förutom parkvakterna. Många besökare anländer ombord på dykbåtar som de bor på, och en hel del sätter aldrig sin fot på ön – de föredrar att istället njuta av vattnet runt den genom simning, snorkling och dykning.

Det finns inga bilar på Cocos Island. Parkvakterna har tillgång till små motorcyklar, motocross och vanliga cyklar, men tar sig främst fram till fots. För turister är promenader eller cykling de vanligaste sätten att ta sig runt.

Att plocka eller på annat sätt skada flora, fauna eller mineraler är strängt förbjudet. Detta gäller både på land och i hav.

Skattjakt

Skatteakt brukade tillåtas här om du hade tillstånd, men så är det inte längre – inga sådana tillstånd utfärdas längre och skattjakt på Cocos Island har förbjudits helt.

Tidigare lockades många skattjägare till ön eftersom den finns med i många gamla piratberättelser. Enligt en väl känd historia har piraten Benito Bonito gömt sin skatt här, och ön har också associerats med den stulna skatten i Lima.

Klimat

Molnighet, hög luftfuktighet och mycket regn kännetecknar vädret här året runt, främst på grund av den intertropiska konvergenszonens lågtrycksbälte. Den genomsnittliga årliga nederbörden överstiger 7000 mm, från april till augusti och november till december regnar det extra mycket.

Temperaturen är tropisk, i genomsnitt över 26 grader C under ett normalt år.

Geologi

Cocos Island är av både vulkaniskt och tektoniskt ursprung, och de äldsta testade klipporna här har daterats till mellan 1,91 miljoner och 2,44 miljoner år sedan, vilket är den sena pliocenperioden.

Ön består främst av basalt, en extrusiv vulkanisk sten bildad av basaltisk lava som svalnade mycket snabbt. Jordarna är mycket sura. Utan den täta skogstäckningen skulle erosion härja på grund av en kombination av jordtyp, kraftigt nederbörd och branta sluttningar.

Cocos Island kännetecknas av oregelbunden bergig terräng, med plattare områden belägna på en höjd runt 200-260 meter i den centrala delen av ön. Många av öns kanter består av klippor på 300 meter vilket gör ön svåråtkomlig. Det finns fyra vikar, varav tre av de finns i norr: Chatham, Weston och Wafer. Av dessa är Chatham bäst för att landstiga ön på.

Vilken är den högsta punkten?

Den högsta punkten på ön Cocos är Cerro Iglesias, på en höjd av 575,5 meter.

Floder

Cocos Island har ett antal korta floder och vattendrag. De viktigaste floderna är Genio och Pittier, somhar sitt utflöde i Wafer Bay på norra sidan av ön.

Det finns över 200 vattenfall på Cocos Island.