Santa Rosa nationalpark

Santa Rosa National Park ligger i nordvästra Costa Rica, i provinsen Guanacaste.

Parkens huvudingång ligger 36 km (22 miles) norr om staden Liberia. Den panamerikanska motorvägen går längs parkens östra kant och skiljer Santa Rosa National Park från Guanacaste National Park.

Kort fakta

Spanskt namn Parque Nacional Santa Rosa
Engelskt namn Santa Rosa National Park
IUCN kategori II
Storlek 495 km2

191 sq mi

Etablerad 1971
Plats Guanacaste-provinsen
Koordinater 10°53′01″N 85°46′30″W
Närmsta stad La Cruz

Natur

Många olika sorters naturtyper finns i parken, bland annat:

  • Lövfällande skogar
  • Mangroveskog
  • Sumpmark
  • Savann

Djurliv

Parken är hem för flera vildkattsarter, men de är väldigt skygga och ses sällan. Jaguar, Ozelot, Puma och Jaguarundi har rapporterats från parken.

Här finns tre olika apor: mantelvrålapa, vithövdad kapucinapa och röd spindelapa.

Andra exempel på däggdjur i denna park är centralamerikansk tapir, navelsvin, prärievargar och den vitnosade näsbjörnen.

Sammantaget är parken hem för över hundra olika däggdjursarter och cirka 250 fågelarter.

Bakgrund

I mars 1856 ägde en kort men mycket viktig strid rum inom detta område: Slaget vid Santa Rosa. Santa Rosa var ett större gods (hacienda) i den nordvästra delen av Guanacaste. Den 20 mars 1856 anlände Costa Rica’s styrkor till Santa Rosa och fann att deras fiender – filibusterna som samlades av den amerikanska inkräktaren William Walker – var inne i huvudbyggnaden, ett hus vid namn La Casona. En strid följde och det tog inte mer än 14 minuter för Costa Ricas nationella milis att vinna.

Santa Rosas strategiska läge, beläget i norra Costa Rica, nära gränsen till Nicaragua, innebar att det skulle se ytterligare två strider där Costa Ricas styrkor vann över inkräktare från norr: en 1919 och en 1955.

La Casona är nu bevarat som ett monument till minne av Costa Ricas segrar och de fallna Costa Ricas hjältar.

När nationalparken grundades i början av 1970-talet var det delvis för att ge denna historiska plats bättre skydd och delvis för att bevara djurlivet.

Area de Conservación Guanacaste Världsarvslista

Santa Rosa Nationalpark ingår i Area de Conservación Guanacaste världsarvslista, ett nätverk av skyddade områden i Guanacaste-provinsen i norra Costa Rica.

Detta UNESCO-världsarv innehåller:

  • Santa Rosa National Park
  • Guanacaste National Park
  • Rincón de la Vieja Volcano National Park
  • Junquillal Bay Wildlife Refuge

Den äldsta av dessa parker är Santa Rosa, som grundades 1971. Under åren köptes omgivande mark för att ansluta Santa Rosa till andra skyddade områden i regionen. Idag innehåller Area de Conservación Guanacaste (Guanacaste Conservation Area) ett brett utbud av naturtyper, inklusive regnskog, molnskog, tropisk torr skog och marina kustmiljöer. Den totala ytan är 1470 kvadratkilometer.